Wist je dat Huidkanker in Nederland de meest voorkomende kankersoort is? 1 op de 6 Nederlanders krijgt hiermee te maken. Inmiddels hebben twee goede vriendinnen van mij (eind 30 begin 40) in het afgelopen jaar huidkanker gehad. Dat was wel even schrikken en zette mij echt aan het denken. Ik vind de zomerse zon heerlijk, smeerde niet consequent met zonnebrand en ging in lange zonloze periodes graag eens per maand onder de zonnebank. Om ervoor te zorgen dat ik met een gezonde tint de koude wintermaanden doorkwam. Dat deden zij ook. De één bakte vaker op het strand in Zandvoort dan de ander, maar we waren allemaal ‘gemiddelde UV-straling gebruikers’. De cijfers liegen helaas niet. Hier een kleine greep uit de situatie in de rest van de wereld.
Claire Oliver heeft in Australië bewezen dat haar huidkanker kwam van UV-straling. Dit heeft ertoe geleid dat Zonnebanken in heel Australië verboden zijn. Voor haar helaas te laat. Ze overleed aan de gevolgen van huidkanker in 2007.
De factsheet in deze link over huidkanker in Amerika is schokkend. Elk uur overleiden er 2 Amerikanen aan Huidkanker. Het goede nieuws is dat als je huidkanker in een vroeg stadium ontdekt dat de overlevingskans in 5 jaar 99% is. Blijf je huid dus goed controleren op dit soort plekjes.
Maar ook in Nederland hebben we twee stichtingen die fantastisch werk leveren op het gebied van wetenschappelijk onderzoek en acties ter preventie van Huidkanker. Voor meer informatie kijk op Stichting Melanoom en Stichting Hukas (De Huidkanker Stichting)
Wereldwijd zijn verschillende organisaties bezig om zonnebanken te verbieden. Dat is in Brazilië en Australië en verschillende staten van Amerika volledig gelukt. In de meeste landen, zoals bij ons in Nederland, is de zonnebank verboden tot je 18e verjaardag.
Eigenlijk wisten al we voor deze slecht nieuwsblog al dat UV-straling zeer slecht is voor je huid. Dat het je huid in sneltreinvaart verouderd en dat de kans op huidkanker door deze straling vele malen groter wordt. Maar ook ik ging in 2019 nog onder de zonnebank met al deze kennis... Best raar eigenlijk.
Mijn vriendinnen waren er gelukkig vroeg bij. Bij beide is de plek operatief verwijderd en na een hormoonkuur zijn ze er goed vanaf gekomen. Moraal van dit verhaal: blijf goed smeren met zonnebrandcreme (zeker ook na een Spraytan, want die beschermt jou niet tegen UV-straling) en ga niet onder de zonnebank. Wil je toch een 'gezond kleurtje'? Dan zijn zelfbruinende producten of Spraytan de beste optie.
#huidkanker #uv-straling #zonnebank #huidveroudering #spraytan
Comments